For at mindske udbredelse af corona smitte bliver ansatte på sundheds- og ældreområdet nu pålagt at blive hjemme i 14 dage, hvis de er kommet hjem fra risikoområder som Kina, Iran, dele af Sydkorea og de fire regioner i Norditalien Emilia-Romagna, Lombardiet, Piemonte og Veneto inden for de seneste 14 dage. Se Sundhedsstyrelsens liste over særlige risikoområder her.

Det oplyser Sundhedsstyrelsen tirsdag aften i en pressemeddelelse.
De nye forholdsregler er særligt rettet mod personale, der har direkte kontakt med syge, ældre eller svage borgere, og der er tale om et direkte krav og ikke blot om en venlig henstilling.

– Det, vi beder dem om, er at blive hjemme, så de ikke er i kontakt med svage og ældre. Så det er ikke decideret hjemmekarantæne, sagde direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm på et pressemøde i Sundheds- og Ældreministeriet ifølge Ritzau.

Berørte personalegrupper og institutioner er bla. plejehjem/-centre, hjemmepleje og hjemmesygepleje til borgere i eget hjem, sundhedshuse, sygeplejeklinikker, sundhedspleje, tandpleje, genoptræningscentre, rehabiliteringscentre, senhjerneskadecentre med videre.

Læs hele KL’s notat her

KL pointerer desuden, at borgere, der er kommet hjem inden for de sidste 14 dage fra et af risikoområderne ikke kan aflægge besøg på landets plejecentre og heller ikke bør besøge ældre hjemmehjælpsmodtagere i egen bolig.

Han opfordrer i øvrigt danskere, der har rejst i risikoområderne, til at undlade at besøge sygehuse, plejecentre og lignende steder, hvor der er personer, som er særligt udsatte, hvis de bliver smittet.

Hvis du vurderer, du er omfattet af kravene fra Sundhedsstyrelsen, skal du tage kontakt til din arbejdsgiver, inden du skal møde på arbejde. Det siger chefjurist i FOA, Ettie Trier Petersen.

“Vores anbefaling er, at man kontakter sit arbejdssted, inden man skulle være mødt på arbejde. Din arbejdsgiver ved ikke nødvendigvis, hvor du har været henne på ferie, så du bliver nødt til at kontakte arbejdspladsen og fortælle, at du er omfattet,” siger Ettie Trier Petersen. 

Læs mere på FOAs hjemmeside